3,4 miljoen euro extra naar waakhond voor handhaving AVG

19 Jun 2019

De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt 3,4 miljoen euro extra van de overheid. Daarmee kan de privacytoezichthouder zich het komende jaar beter richten op handhaving van de AVG, de Europese privacywet. Dat schrijft Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. Bescherm de persoonsgegevens van uw klanten, voorkom identiteitsfraude en hoge boetes. 

Handhaving privacywet

Volgend jaar gaat het budget van de toezichthouder van de AVG van 15,1 miljoen naar 18,5 miljoen euro. Dat bedrag geldt ook voor de daaropvolgende jaren, maar Dekker bekijkt wel jaarlijks of dat budget nog voldoende is. Met het hogere bedrag kan de waakhond zich het komende jaar beter richten op handhaving van de privacywet. De AP richtte zich het vorige jaar vooral op voorlichting, maar wil in 2019 meer op handhaving gaan inzetten. Volgens Dekker is het extra geld ook nodig om ‘de feitelijke implementatie van de AVG bij de AP te voltooien.’ Zo moet er intern systeemtoezicht worden opgesteld bij de waakhond en moet er samen worden gewerkt met andere Europese toezichthouders. Die processen krijgen nog ‘nadere invulling en uitwerking.’ De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, de AVG. Sinds de privacywet vorig jaar in werking trad behandelde de toezichthouder bijna 20.000 klachten, die het verplicht in behandeling moet nemen.

Mag u persoonsgegevens verwerken?

Onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) mag u niet zomaar persoonsgegevens verwerken. U moet daarvoor een zogeheten wettelijke grondslag hebben. Daarom is het goed om vooraf inzicht te hebben in het type persoonsgegevens dat u wilt verwerken. Zodat u weet welke AVG-regels er voor u gelden. Meer informatie lezen.

Bescherm de persoonsgegevens van uw klanten

Indien het volgens de wettelijke grondslag is toegestaan om persoonsgegevens te verwerken raden wij aan een ID-Mal te gebruiken. Daarmee kunt u veilig identiteitsbewijzen kopiëren of scannen. De Mal bestaat uit 2 delen. Alle geldige identiteitsbewijzen kunnen in de mal. Middels zwarte balken worden privacygevoelige gegevens als het BSN-nummer en de pasfoto afgeschermd. Let uiteraard wel op dat de verwerking van deze kopieën wel verwerkt worden conform de eisen van de AVG en dat je klanten op de hoogte zijn wat er gebeurt met deze gegevens.

ID-Mal bestellen > 

Bron: Algemeen Dagblad.

Voorkom identiteitsfraude en bescherm de persoonsgegevens van uw klanten.

slot

Vraag nu de nieuwe ID Mal aan.