Wie mag mijn persoonsgegevens kopiëren?

15 Oct 2015

Veel organisaties denken, ten onrechte, dat zij het recht hebben om persoonsgegevens te kopiëren en te bewaren. De zogenaamde BRP-gegevens (Basisregistratie personen) mogen echter alleen volledig worden gekopieerd door bevoegde instanties.

Bescherming persoonsgegevens

Veel werkgevers laten hun personeel identiteitsbewijzen kopiëren en opslaan in het systeem. Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens mag dit niet door iedereen gedaan worden. Vooral telecombedrijven, pakketdiensten en uitzendbureaus bewaren nog dikwijls BRP-gegevens, die niet voor iedereen toegankelijk mogen zijn. Deze data komen terecht in een systeem, waar deze zeer gevoelig zijn voor identiteitsfraude.

Basisregistratie personen

Via de site van de rijksoverheid kunt u eenvoudig nagaan welk bedrijf bevoegd is om uw BRP-gegevens op te slaan en met welk doel deze worden bewaard.
Op deze website vind u een complete lijst met organisaties, zoals gemeenten, gezondheidsorganisaties, onderwijsinstellingen en notariaten. De instanties die niet op deze lijst staan mogen dus niet alle persoonsgegevens kopiëren. Zij zouden gebruik kunnen maken van de ID Mal. Identiteitsfraude voorkomen is heel eenvoudig met gebruik van de ID-mal.

Voorkom identiteitsfraude en bescherm de persoonsgegevens van uw klanten.

slot

Vraag nu de nieuwe ID Mal aan.