Wie mogen identiteitsgegevens kopiëren?

25 Feb 2015

Niet elk bedrijf of organisatie mag het volledige identiteitsbewijs van een persoon kopiëren voor eigen administratie. Alleen banken, werkgevers, notarissen, overheden en casino’s zijn gemachtigd om iemands volledige identiteitsgegevens te kopiëren. Alle andere bedrijven en instellingen hebben niet het recht om iemands burgerservicenummer (BSN) te noteren. In deze gevallen is het raadzaam om ten minste het burgerservicenummer af te schermen wanneer er een kopie wordt gemaakt van een identiteitsbewijs.

 

Naast het afschermen van de belangrijke persoonsgegevens op een identiteitsbewijs is het ook raadzaam om bij bedrijven en instellingen die vanuit de wet geen verplichtingen hebben om een kopie te maken van iemands identiteitsbewijs te vragen waarom het noodzakelijk is dat er een kopie wordt gemaakt.

 

Voorkom identiteitsfraude

Voorkom identiteitsfraude en laat bedrijven niet zomaar uw identiteitsgegevens kopiëren of scannen. Als consument kunt u gebruik maken van verschillende hulpmiddelen (Id-cover, KopieID app) om bij het maken van een kopie de belangrijke gegevens op uw identiteitsbewijs af te schermen.

 

Ook voor bedrijven bestaat er een handig afscherm-hulpmiddel (ID Mal). Informeer bij bedrijven waarmee u in zee gaat of zij beschikken over de ID Mal. Zo weet u zeker dat uw persoonsgegevens worden beschermd conform de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) wanneer u ze afgeeft voor een kopie of scan.

 

Meer informatie

 

 

Relevante nieuwsberichten

 

Voorkom identiteitsfraude en bescherm de persoonsgegevens van uw klanten.

slot

Vraag nu de nieuwe ID Mal aan.